2 mai 2012

Infecțiile genitale - frecvente în rândul româncelor

O amplă campanie națională de consultații ginecologice și teste Babeș-Papanicolau organizată de Fundația Renașterea a arătat o frecvență crescută a infecțiilor genitale în țara noastră. Peste 67% dintre cele 16.000 de femei investigate au fost depistate cu infecții genitale. Dintre acestea, 10% prezentau leziuni pre-canceroase, fiind suspecte de cancer de col uterin și îndrumate către investigații suplimentare.

Infecția cu HPV (Human Papilloma Virus sau Papillomavirusul uman) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, spune doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul I. Cantacuzino. Riscul de contractare a HPV pe parcursul vieții este estimat la 70-80%. Mai exact, dr. Ruxandra Dumitrescu susține că până la 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infecția cu HPV, iar la 60 de luni de la primul contact sexual, aproximativ 60-70% dintre adolescente au infecție cu HPV.

Infecţia cu HPV este cauza directă a cancerului de col uterin, potrivit OMS. În mod cert, femeile care fac cancer de col uterin au avut înainte infecție cu HPV, explică dr. Ruxandra Dumitrescu.

Cancerul de col uterin apare la vârste relativ tinere și are un impact devastator pentru paciente. Pe segmentul de vârstă 15-44 de ani, cancerul de col uterin este cea mai frecventă formă de cancer, afirmă dr. Dumitrescu. Ea a adăugat că, la aceste vârste, 24% din totalul cazurilor de cancer îl reprezintă cancerul de col uterin, iar 19% - cancerul de sân.
Un alt aspect îngrijorător subliniat de dr. Ruxandra Dumitrescu este prezentarea tardivă a femeilor la medic: "De obicei, la noi, pacientele ajung în stadiul 3-4 de cancer. Ceea ce urmează sunt consecințe dramatice: operație mutilantă, chimioterapie, medicație greu de suportat, speranță de viață de cinci ani”. Iată de ce România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul uterin.

Vaccinare anti-HPV şi screening național
Aceste rezultate îngrijorătoare, și anume frecvența crescută a infecțiilor genitale și riscul înmulțirii cazurilor de cancer de col uterin, subliniază necesitatea vaccinării anti-HPV. Dr. Ruxandra Dumitrescu a precizat că principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

● prevenția primară: vaccinarea anti-HPV recomandată femeilor între 9 şi 45 de ani;

● prevenția secundară: testul de screening Babeș-Papanicolau pentru depistarea precoce a leziunilor pre-canceroase și pentru menținerea sub control a infecției cu HPV.

Referindu-se la necesitatea aplicării acestor măsuri, dr. Daniela Ștefănescu, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, a anunțat că Ministerul Sănătății va demara programul de screening național privind cancerul de col uterin. În momentul de față se organizează cursurile destinate medicilor care vor participa la program.

Sursa: JN.ro