25 ian. 2012

S(tr)esiunea de iarnă

Cineva spunea mai demult că pentru studenți, vacanța de iarnă e liniștea dinaintea furtunii numite sesiunea de iarnă. Pentru cei din domenii mai puțin preocupate de aspecte neinterpretabile ale vieții, a se citi științe umaniste și arte, sesiunea este stresantă ca oricare alta, dar pentru cei care dau și examene practice, ca noi mediciniști, există o săptămână cel puțin înaintea sesiunii de iarnă care extinde groaza examinărilor, așteptatul ore în șir pe holuri și statul pe treptele facultății așteptându-ne rândul la a ne afla programul verii. Chestia bună e că ne putem planifica vacanța devreme, așa că dacă plănuim concedii prin alte părți, o să prindem oferte extraordinare la bilete de avion. Asta dacă mai avem bani.

Dar, acum nu vreau decât să fac un foarte concis rezumat a examenelor practice, 6 examene din disciplinele de bază pentru anul doi, în general mulțumit de prestanța mea și a colegilor examinați. Iar ceea ce privește sesiunea,  examenele ”mari” care ne înspăimântă, am reușit să trecem cu bine de primul - Fiziologia. Așa cum aflasem de la mai multe generații de medici educați la Timișoara, Cluj, București, Arad, Brașov și Târgu Mureș - fiziologia a fost întotdeauna o disciplină solicitantă și nu foarte îndrăgită, dar care până la urmă și-a dovedit importanța de căpătâi pe măsură ce se cristaliza educația medicală și afinitatea pentru o anumită specialitate.
Așa că am început sesiunea bine, mai urmează Histologia, Științele Comportamentale, Bioetica, Biochimia, și pe final cea de a doua mare ”sursă” de stres, Anatomia.
Ne auzim la final și elaborăm cu mai multe detalii.
[A se citi cu un pahar de apă rece! ;)]

P.S. Sperăm să nu ajungem la așa ceva: