12 ian. 2012

Pasiune pentru viață

Acum în jur de șapte ore (n.a. - ora 16:00 - 11.01.2012) am găsit o știre în news feed-ul de la Google aici pe blog, a Jurnalului Național legată de demisia de onoare a domnului dr. Raed Arafat, din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății. De aici continuând navigarea pe net am descoperit fel de fel de reportaje și materiale de știri în care se întorcea și răsturna pe toate părțile posibile interpretarea acestei decizii. Pe lângă acest subiect de știre, apare "distinsul" Președinte al României care spune: "SMURD nu a fost creat de un om, statul român a fcut eforturi uriaşe pentru dotarea SMURD şi a Ambulanţei. Eu ştiu când am discutat în timpul guvernului Tăriceanu crearea acestui sistem modern, ştiu de câte ori am vorbit cu băncile pentru finanţarea sistemului, fie că a fost Banca Mondială fie că s-a discutat pe programe regionale sau pe alte sisteme de finanţare. Acest sistem a fost creat cu banii românilor pe care i-am plătit sau urmează să-i plătim pentru că este creat din credite. N-a venit niciun personaj din ţara asta cu banii în buzunar. Sistemul SMURD este un sistem creat de statul român, care poate fi condus de un om sau de altul, dar este pentru cetăţeni, pentru a-i putea ajuta când le este greu, fie că sunt în accidente de maşini, în accidente acasă, în accidente la el în sat sau oriunde în altă parte." (Cuvântul fcut există pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale.)

Stimabilul care deține funcția de Președinte al României, declara tot în stilul specific acestuia către presă într-o intervenție telefonică cum că, Dr. Raed Arafat dezinformează și ajută la crearea unei psihoze publice. Aparent domnia sa, a devenit medicul capabil să recunoască boala numită psihoză și să îi atribuie acest merit domnului fost subsecretar de stat. În fel de fel de declarații citate în presă ale stimabilului care ocupă funcția de Președinte, se menționează că "există interese gigantice pentru neadoptarea Legii Sănătății". O finețe în discurs, deprinsă mai nou de către acesta îi permite o subtilitate extraordinară prin a evita menționarea de nume ale unor persoane care irită vizibil întregul aparatul prezidențial. Nimeni nu neagă cunoștințele și expertiza profesională posibilă a celor co-optați în colectivul de redactare a textului propus de lege, dar aparent motivația și avântul pentru susținerea formei actuale a fost luat de bun de la început.

Umila mea impresie, din forma și natura mesajelor răspândite de susținătorii proiectului de lege îmi dă de înțeles că respectivul proiect se va materializa cu siguranță în textul viitoarei Legi a Sănătății. Parcă undeva, descifrând maniera de adresare se vede citind printr-e rânduri acestă siguranță. Dacă acest proiect de lege trece, atunci sunt sigur că toate intențiile și schimbările pozitive vor fi omorâte de către normele de aplicare a legii și regulamentelor ulterioare. De ce? Pentru că așa lucrează Parlamentul României, unde toată lumea e expert în toate, la nevoie - adică tot timpul. Oricum problema acestui întreg circ mediatic nu și-a cunoscut încă apogeul. În următoarele zile sigur vom vedea pe micile ecrane - dezvăluiri senzaționale, spectacol, nesimțire și cum spuneam mai sus, circ -. Rămâne de văzut în o săptămână cum ne situăm și cum se va lămuri situația. Ce a început cu o intervenție nedemnă de un șef de stat, ca cetățean al României atemporale care există și fără acesta nu va face altceva decât să aducă din nou în prim plan maniera în care Administrația Prezidențială preferă șmecheria în locul eleganței și profesionalismului.


Așa cum nu toți profesioniștii din orice meserie posibilă nu sunt în totalitate dedicați muncii pe care o fac, așa și medici care habar nu au de crasa lor incapacitate profesională, dar reușesc să se mențină la suprafață. Majoritatea medicilor buni din țară au plecat în străinătate. Pentru un job mai bun, pentru un salariu pe măsura muncii depuse, a educației primite și a realizărilor în cariera profesională. Dr. Raed Arafat este un exemplu de pus în manualele școlare de educație civică a străinului venit în România, nu ca să o fure, ci ca să o ajute să crească. Un exemplu care trebuie valorificat în lupta generației scârbite de lideri politici crescuți în sediile Partidului Comunist Român și ale UTC-ului. Ca român sunt mândru să îl dau exemplu pe dl. doctor înainte oricărui politician, tocmai pentru efortul depus pentru oameni. Pentru că sunt sigur că la momentul în care a cumpărat prima mașină pentru SMUR Mureș nu s-a gândit să ajute doar cetățenii bogați, ori doar pe cei săraci, ori pe străini ori cei de o naționalitate sau doar pe etnici români din Mureș. A pro-pos de cum Raed Arafat a devenit român, UDMR-ul în frunte cu parlamentarii care ocupă un loc în Parlamentul Român și în cel European, reprezentând poprul român - multietnic, multiconfesional și multilingvist - ar trebui să se așeze în băncile Parlamentului și să participe la o lecție, ori două de Limba Română. Iar după ce pot vorbi inteligibil limba oficială a țării și a tuturor cetățenilor săi, atunci să mai rămână și la o scurtă prezentare a viziunii de a face bine tuturor românilor. Că nici una din legile susținute și adoptate de către aleșii de altă etnie decât maghiară, nu au fost create pentru a beneficia doar românilor - așa cum eforturile Dr. Raed Arafat și a echipei inițiale pentru SMUR nu a fost doar în beneficiul unora.


Odată cu această opinie mă raliez și eu "vădit" eforturilor de susținere a SMURD, a medicului Raed Arafat, a medicilor, asistenților, paramedicilor și pompierilor care activează în toată țara în cadrul sistemului de urgență calificat. De câțiva ani bun am susținut SMURD-ul și pot spune că acum Dr. Raed Arafat mi-a arătat ce înseamnă să fi inspirație pentru o țară întreagă și generații care vor să vină.

Sunt Ioan-Mihai Gale, student medicinist și îl susțin pe Dr. Raed Arafat! Împreună cu el, cu mine, toate echipajele SMURD și toți pacienții salvați de SMURD!

Dacă e nevoie - și în stradă!