29 dec. 2011

Donarea de sânge - Cine poate dona și care sunt drepturile donatorului


Donarea de sânge este actul medical ce constă în donarea voluntară, neremunerată a unui volum de sânge de 450 ml în cadrul centrelor abilitate de donare și transfuzie sanguină de pe întreg teritoriul României.
Condițiile fundamentale ale actului de donație sanguină este reglementat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau” împreună cu specialiști din cadrul Ministerului Sănătății. Cadrul legislativ al actului de donație este stabilit în baza Legii 282/5.10.2005 și a H.G. 1364/4.10.2006 și a directivelor legislative europene aflate acum în vigoare.

Persoanele care pot participa la actul de donație trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
-  vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
- greutate minimă de cel puțin 50 kg
- persoană sănătoasă, fără boli de piele, afecțiuni pulmonare și sechele, hepatita virală, HIV/SIDA, sifilis ori dacă la momentul donării se află sub tratament cu antibiotice
- tensiunea arterială sistolică trebuie regăsită în limita valorilor de 110 mmHg și 200 mmHg
- femeia care donează sa nu fie însărcinată ori să fi născut în ultimul an

Recomandările generale care însoțesc aceste criterii sunt:
- persoanele care și-au realizat un tatuaj ori piercing - se recomandă un an de la data realizării pentru a fi eligibili pentru donarea de sânge
- persoanele care la un anumit moment dat și-au administrat medicație intravenoasă alta decât cea prescrisă de medic (automedicație, uz de stupefiante)
- dacă s-a urmat un tratament pentru boli cu transmitere sexuală - se recomandă cel puțin un an de la data încheierii tratamentului
- de-asemenea anumite categorii socio-profesionale expuse se evită selecționarea acestora pentru donare (îngrijitori de animale, personal care intervine direct cu animale de casă și cele crescute pentru consum, șoferii mijloacelor de transport în comun, ș.a.)
- donarea repetată, se poate face doar după un interval minim de 70 de zile de la ultima donație

Actul de donație nu durează mai mult de 20 minute, dar se recomandă o perioadă de asigurare a stării optime de sănătate pentru evitarea lipotimiilor prin odihnă de cel puțin 10 minute înainte de părăsirea centrului de transfuzie. În România, conform legislației se oferă pentru fiecare act de donare un număr de 7 bonuri de masă care reprezintă recompensă, pentru achiziționarea alimentației necesare pentru refacerea rezervei normovolemice sanguine și decontarea transportului la centrul de donare sanguină a donatorului din altă localitate ori decontarea a 50% din abonamentele de transport în comun pentru o lună, cât și o zi liberă plătită în cadrul salariaților, iar pentru elevi și studenți o zi de scutire de la frecvență.

Datele de contact ale centrelelor de donare și transfuzie sanguină (CTS) din vestul României sunt:
- Alba: CTS Alba, Str. Victoriei, Nr. 14, Alba-Iulia - 0358/401 783
- Arad :  CTS Arad, Str. Andrényi Károly, Nr. 4, Arad - 0357/432 914 (lângă servicul județean de ambulanță)
 - Bihor: CTS Bihor, Str. Louis Pasteur, Nr. 30,Oradea - 0359/190 815
- Caraș-Severin: CTS Caraș-Severin, Str. I.L. Caragiale, Nr. 1, Reșița - 0355/423 172
- Hunedoara :  CTS Hunedoara-Deva, Bd. Victoriei, Nr. 14, Deva - 0354/411 450
- Timiș: CTS Timiș, Str. Martir Marius Ciopec, Nr. 1, Timișoara - 0356/175 711