24 feb. 2011

Disciplinele de anul I (partea I)

Anatomia și embriologia
În Arad, anatomia și embriologia se fac oarecum distinct. La laboratoarele practice anatomia și în cadrul cursului embriologia. Laboratoarele sunt de două ori pe săptămână, câte 3 ore și deja până acum la jumătatea anului universitar, am făcut cu 3 doctori cu trei stiluri foarte diferite de predare: Dr. Casiana Stănescu, care mi-e personal mi-a plăcut organizarea structurată a lecțiilor și atitudinea d-rei. doctor față de asigurarea ajungerii informației la cei 80 de studenți aflați deodată în sala de disecție.  Cel de al doilea și actualul nostru profesor, Dr. Cosmin-Grațian Damian are un alt stil de predare, mai neconformist, dar care nu constituie un minus în asimilarea informațiilor de către studenți, deși se aud voci nemulțumite în special din partea studenților chiulangii și celor cu așteptări peste nivel la clemență din partea profesorilor noștri. Și nu în ultimul rând Dr. Toth Csongor, cu care grupa mea nu prea am avut tangențe noi având plăcerea într-o singură ocazie când ni s-au predat oasele craniului. Toți trei sunt doctori tineri care reflectă o atitudine pozitivă față de studenți și dorința acestora de a deveni viitori medici.
Cursul de sâmbata... da, sâmbata, este un chin groaznic având în vedere că e dimineața de la ora 10. Aici nu se păstrează o constanță în ținerea lui, dar când se ține (cam odată la două saptămâni), dl. Acad. Dr. Ifrim Mircea, ne ghidează ușor, ușor prin tainele oarecum ciudate ale embriologiei umane. Materia e oarecum banală, dar având în vedere detalierea fenomenelor ce se produc în timpul primelor trei luni de sarcină fac materia fascinantă în special pentru viitorii neonatologi, ginecologi, obstetricieni și specialiști în terapiile de fertilitate și medicina reproducerii. Sunt sigur că partea cea mai interesantă urmează să vină, patologia embrionului și malformațiile embrionului/fătului.


Biochimia
Biochimia este așa cum îi spune și numele ramura chimiei care implică cunoașterea structurii materiei vii și a funcțiilor specifice desfășurat la cel mai mic nivel posibil.Aviz celor cărora nu le place chimia, degeaba spuneți că e ceva diferit, dar trebuie să ai și niște cunoștințe solide de bază. Toată materia se va învârtii în jurul aminoacizilor, lanțurilor polipeptidice, bazelor purinice și pirimidinice, ATP, ADP, AMP, AMP-ciclic, legătura N-glicozidică, legătura di-esterică, enzime, vitamine și multe, multe altele. Asta la cursul ținut de dl. Prof. Dr. Crâsnic Ioan, cel mai haios și în același timp serios profesor pe care îl avem. :D Are niște poante dl. profesor, care te fac aproape să faci pe tine de ras, dar când e de râs, e de râs și când trebuie să fim serioși suntem serioși și ne vedem de treabă. Cred că îi place enorm în fiecare luni dimineață să înceapă săptămâna cu pierduții din anul I. (Râd)
La laboratoarele practice pe care le facem cu Dr. Gligor Ramona, biochimia își arată aspectul clinic prin corespondența pe care o are cu medicina de laborator și cunoașterea parametrilor bio-fizico-chimici ai organismului uman. Aici biochimia mi se pare utilă și interesantă, iar ocazional discuțiile noastre complementare pe lângă biochimie care se sfârșesc în râsete de la prostiile scoase de noi pe gură.